Handledssmärta med domnade besvär ut mot handen
Här nedan har ni artikeln som är publicerad i Body

Hej Robin!

Jag har ett problem när jag kör pressar på gymmet.

Framför allt bänkpress, det blir värre desto tyngre jag kört.

Det liksom smärtar i handlederna vilket gör att jag inte kan lasta på som jag vill.

Har testat lindor, och det hjälper lite men senare under passen är jag tvungen att sluta då smärtan är konstant.

Det har nu gått så långt att jag inte ens kan göra armhävningar utan att det smärtar uppe på handleden.

Kan även vakna på nätterna av att lillfinger sidan tappar känseln.

Vart ska jag vända mig, har läst nått om operation vilket skrämmer mig.

Hej Jonas! Ditt besvär med handleden är inte ovanligt och det är långt ifrån alla som behöver en operation för att få bättre.

Dock är det mycket svårt att säga utan att ha mer information om dels din bakgrund, om du har varit med om något trauma eller hur själva debuten av ditt besvär har uppkommit.

Dock finns det några diagnoser som skulle stämma in på det du beskriver.

För att hitta rätt skulle en ordentlig undersökning göras av en leg. Naprapat/fysioterapeut/kiropraktor eller en annan expert inom området.

Även en undersökning av nacke och hela vägen ut till handleden är av vikt.

Det finns vissa saker i din beskrivning tyder på att det är något som heter karpaltunnel-syndrom, där åtgärden många gånger är operation.

Dock finns det flera saker som tyder på att det inte är det, såsom domningen vid lillfingrets sida som annars bör vara mitt i handen och smärtan på den andra sidan av handleden om jag tolkar fråga rätt.

Det skulle även kunna vara något som är sönder, i form av nått ligament eller liknade, men efter som du inte nämt något om ett trauma så får jag utesluta det.

Det som då är kvar är en muskulär påverkan av underarmen eller någon problematik upp mot axel/skuldra. Det kan leda till både refererad smärta ut mot de områden som du beskriver och även domningar ut i händerna.

Skulle det nu vara ett muskulärt besvär finns det flera saker som du kan göra själv enligt min erfarenhet. Dels kan du jobba på rörligheten i handleden och detta genom att stretcha underarmen.

Dock vill vi inte provocera smärtan så den hänger kvar efter stretchandet. Se även över tekniken hur du håller i stången när du gör dina pressar..

En behandling av en manuell terapeut kan vara till nytta vid ett sånt här länge för att bli av med smärtan och få en säkrare diagnos beroende på behandlingsresultat.

När det gäller min personliga erfarenhet är Dry Needling ett bra verktyg vid behandling av musklerna i underarmarna för att få en avslappnade effekt och för att minska den refererade smärtan.

Läsvärt från naprapaten