P-DTR (Funktionell Neurlogi)

Vad är P-DTR och Hur Kan Det Hjälpa Dig?

Introduktion till P-DTR 

P-DTR (Proprioceptive – Deep Tendon Reflex) är en unik neurologisk terapi utvecklad av Dr. Jose Palomar. Den är baserad på omfattande forskning inom neurologi, biomekanik, neurofysiologi och anatomi. P-DTR arbetar direkt med det centrala nervsystemet och har en vetenskapligt grundad förklaring för alla sina metoder.

Praktisk tillämpning av neurologi 

P-DTR är den praktiska tillämpningen av teoretisk neurologi. Genom en djup förståelse för neuroanatomi, fysiologi och ortopedi blir den teoretiska kunskapen direkt tillämpbar för varje patient. Detta möjliggör för både praktiker och patient att se neurologin i aktion och anpassa sig i realtid.

Receptorernas roll 

En unik aspekt av P-DTR är förståelsen för sensoriska nervändar, eller receptorer, och deras roll i det centrala nervsystemets funktion. P-DTR använder dessa receptorer som en ingångspunkt för att förstå, bedöma och behandla olika dysfunktioner, smärtor och symtom.

Hur trauma påverkar nervsystemet 

Både psykiskt och fysiskt trauma (tex. skador och operationer) kan ha djupgående effekter på nervsystemet. Trauma kan leda till att kroppens receptorer skickar felaktiga signaler till hjärnan, vilket resulterar i smärta, dysfunktion och andra symtom som att förmågan att aktivera musklerna försämras. Dessutom kan det även leda till att man “fastnar” i trauma-responser (fight, flight, freeze och fawning), vilket påverkar livet negativt. P-DTR arbetar för att korrigera dessa felaktiga signaler och återställa normal funktion i nervsystemet.

Reflexers roll i P-DTR 

Reflexer spelar en central roll i P-DTR. Genom att analysera och korrigera patientens reflexreaktioner kan en P-DTR praktiker identifiera och behandla neurologiska dysfunktioner. Kroppens reflexer fungerar som en skyddsmekanism och när de fungerar korrekt, skyddar de kroppen från skada. P-DTR hjälper till att återställa dessa reflexer till deras normala funktion.

Analogi med datorer 

För att illustrera P-DTRs funktion används ofta en analogi med datorer. I denna analogi representerar hårdvaran kroppens fysiska strukturer som ben och organ, mjukvaran motsvarar kommunikation inom CNS, och firmware är de primitiva reflexerna och autonoma funktionerna. P-DTR fokuserar främst på att behandla mjukvaru- och firmware-komponenterna, men spelar också en viktig roll vid behandling av vissa hårdvaruproblem som kroniska degenerativa tillstånd och postoperativa förändringar.

Hur kan P-DTR hjälpa dig? 

P-DTR är effektivt för att behandla smärta, utmattning, hjärntrötthet, fibromyalgi, förbättrar rörelse, och hjälper vid kroniska tillstånd och postoperativa förändringar. Det hjälper även till om du varit med relationstrauma som påverkat dig negativt (tex. narcissistisk manipulation och kontrollbeteende, emotionell försummelse från barndomen mm) samt övergrepp. Metoden adresserar orsakerna till olika fysiska dysfunktioner. Genom att korrigera felaktiga signaler i nervsystemet kan P-DTR erbjuda omedelbar lindring och långsiktiga förbättringar, vilket gör det till en kraftfull metod för att återställa och förbättra kroppens funktion och välmående. 

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar beror på patientens utgångsläge och problematik. Vanligtvis behövs mellan 5-10 behandlingar. Många gånger upplevs en märkbar effekt redan efter ett besök, därför kan ett besök göra skillnad. Men för att lösa ett långtgående problem så kan en större behandlingsserie behövas.

Vad kan du förvänta dig efter en avslutad behandlingsserie?

Efter en avslutad behandling kan du förvänta dig att sova bättre, vara smärtfri samt känna mer lugn och harmoni i din kropp. Du kommer även vara mer balanserad i dina känsloreaktioner och inte lika reaktiv då behandlingen läker dina trauma-responser (fight, flight, freeze och fawning).